Винуватець ДТП зник або немає поліса ОСЦПВ. Що робити?

06/12/2018

Винуватець ДТП зник або немає поліса ОСЦПВ. Що робити?

Уявіть ситуацію, коли Ви, залишивши свій автомобіль на парковці біля супермаркету, через деякий час виявили, що автомобіль пошкоджений, а сам винуватець зник з місця події.
Такою ж неприємною є ситуація коли винуватець ДТП на місці, але полісу обов’язкового страхування цивільної відповідальності у нього немає.
У такому випадку Ви маєте право звернутися до фонду захисту потерпілих у результаті ДТП. Даний фонд створено Моторно страховим бюро України (МТСБУ).

МТСБУ– це єдине об'єднання страховиків, які здійснюють обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів за шкоду, заподіяну третім особам. Членство страховиків у МТСБУ є обов'язковою умовою здійснення діяльності щодо обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів в Україні. Членами МТСБУ є 51 страхова компанія.

Є деякі нюанси:

- Виплата відбувається тільки якщо у потерпілого є чинний поліс ОСАГОУ.
- Повідомлення про ДТП надається МТСБУ письмово, не пізніше трьох робочих днів з дня настання дорожньо-транспортної пригоди.
- Прийняття МТСБУ рішення про здійснення виплати або вмотивоване рішення про відмову приймається не пізніше як через 90 днів з дня отримання заяви про страхове відшкодування.
- Так як МТСБУ знаходиться в Києві, а Ви мешкаєте в регіонах, документи Вам доведеться пересилати поштою, а також самому замовляти незалежну експертизу.
- Бюро проводить виплати по ОСЦПВ без ПДВ.

Порядок виплат через цю організацію буде таким же, як і в страхових фірмах: заява – огляд – експертиза – документи – виплата. Однак, якщо вже Вам довелося звернутися до МТСБУ, готуйтеся до того, що процес буде тривалим.

Якщо ж Ви є щасливим власником КАСКО - процес відшкодування збитків буде набагато легший і приємніший. Досить повідомити в свою страхову компанію і діяти згідно з інструкціями аварійного комісара.

 

 

Назад до новин

Інші новини