Покажчик повороту

08/11/2019

Будьмо взаємно ввічливими.
Увімкнути покажчик повороту — просто. Однак, неодноразово трапляються ситуації, коли водії забувають або свідомо ігнорують цю просту дію.
Виконуючи маневри без попередження, можна з легкістю створити аварійну ситуацію. Вмикати покажчики повороту необхідно незалежно від того, чи є на дорозі інші автомобілі чи ні. Адже таким чином водії інформують про маневр не тільки інших водіїв, а й пішоходів, велосипедистів.
     Подавати сигнал покажчиками повороту або рукою належить завчасно до початку маневру (з урахуванням швидкості руху), але не менш як за 50–100 м у населених пунктах і за 150–200 м поза ними, і припиняти негайно після його закінчення (подавання сигналу рукою слід закінчити безпосередньо перед початком виконання маневру). Сигнал забороняється подавати, якщо він може бути не зрозумілим для інших учасників руху.
     Водій повинен подавати сигнали світловими покажчиками повороту відповідного напрямку:

  • перед початком руху і зупинкою;
  • перед перестроюванням, поворотом або розворотом.

✔️У разі відсутності або несправності світлових покажчиків повороту сигнали початку руху від правого краю проїзної частини, зупинки зліва, повороту ліворуч, розвороту або перестроювання на смугу руху ліворуч подаються лівою рукою, витягнутою вбік, або правою рукою, витягнутою вбік і зігнутою у лікті під прямим кутом угору.
✔️Сигнали початку руху від лівого краю проїзної частини, зупинки справа, повороту праворуч, перестроювання на смугу руху праворуч подаються правою рукою, витягнутою вбік, або лівою рукою, витягнутою вбік і зігнутою у лікті під прямим кутом угору.
✔️У разі відсутності або несправності сигналів гальмування такий сигнал подається лівою або правою рукою, піднятою вгору.
Відповідальність за порушення правил використання сигналів поворотів передбачено ч.2 статті 122 КУпАП. Тому будьте відповідальними та не порушуйте!

Назад до новин

Інші новини