Міжнародне посвідчення водія. Як його отримати та кому знадобиться?

28/01/2021

Міжнародне посвідчення водія. Як його отримати та кому знадобиться?

Водійські посвідчення нового зразка, які видають в Україні з 2011 року, цілком відповідають вимогам до документів, що вказані в законодавстві країн Євросоюзу та ще низки країн. Тобто, якщо у вас українські права з вказаною кінцевою датою дії (видані після березня 2011 року), то з ними спокійно можна їздити в Європі і ще в півсотні країн світу. І міжнародне посвідчення водія мати при собі необов'язково. Але не все так просто.

Відповідно до Віденської конвенції про Дорожній рух від 1968 року країни-учасниці визнають національні водійські посвідчення один одного. Проте, Віденську конвенцію про дорожній рух від 1968 року підписали лише 78 країн, в той час як більш ранній аналогічний документ зразка 1949 року – Женевську конвенцію – свого часу ратифікували 96 держав. Чимала частина з них так і живе за канонами 1949-го, здебільшого це країни обох Америк, Азії, Африки, а також Австралія, Індія і 4 країни Євросоюзу. У цих країнах на додаток до національних прав як раз і буде потрібно міжнародне водійське посвідчення – International Driving Permit, IDP.

International Driving Permit, IDP - це особливий документ, затверджений міжнародною спільнотою, який представляє собою переклад на чотири мови (англійська, французька, іспанська, російська) ваших національних прав. IDP дійсні тільки в парі з національним посвідченням, вони представляють собою невиразну на вигляд сіру книжечку на папері форматом 148 х 105 мм.

По суті це - завірений переклад національних прав, але з "терміном придатності" в 3 роки.

Навіть в тих країнах, де на дорозі визнають національні українські права, документ IDP можуть попросити при здійсненні деяких юридично значимих дій: отримання автомобіля в прокат, настання страхового випадку і т.п.

Міжнародне посвідчення водія видається територіальними сервісними центрами МВС на три роки, але не більше строку дії національного посвідчення водія.

Для отримання (обміну) міжнародного посвідчення водія необхідно звернутись до зручного за місцем розташування територіального сервісного центру МВС з наступними документами:

пред’явити оригінал посвідчення водія адміністратору на місці та надати його копію;

паспорт громадянина України (у разі надання ID-картки без наявних у безконтактному електронному носії відомостей про реєстрацію місця проживання разом надається довідка про реєстрацію місця проживання особи)

паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

фотокартка розміром 3,5х4,5 см на матовому папері;

платіжний документ (квитанція), який засвідчує оплату адміністративної послуги.

Після перевірки поданих документів працівник територіального сервісного центру МВС відразу повертає заявнику оригінал національного посвідчення водія, паспорт громадянина України та паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

У разі відмови у видачі або обміні міжнародного посвідчення водія до заяви вноситься запис із зазначенням причин відмови, а саме:

позбавлення права на керування транспортним засобом або тимчасове обмеження в такому праві;

перебування в розшуку;

установлення факту підробки національного посвідчення водія;

закінчення строку дії національного посвідчення водія на дату отримання міжнародного посвідчення водія;

невідповідність персональних даних заявника, в тому числі зазначених у поданих ним документах, наявній інформації про заявника.

Безсумнівний плюс міжнародних прав – вони можуть супроводжувати національні права навіть старого зразка, що не відповідають доповненню до Віденської конвенції від 2011 р. Така пара документів дозволяє їздити дорогами країн, які живуть і по Віденській, і по Женевської конвенції – незалежно від року видачі та терміну дії прав.

Видача (обмін) міжнародного посвідчення водія здійснюється без складення іспитів.

Міжнародне посвідчення водія видається власнику під особистий підпис.

Національне посвідчення водія, на підставі якого видано міжнародне, не вилучається.

Міжнародне посвідчення водія без наявності національного не є дійсним.

Міжнародне посвідчення водія в разі пошкодження підлягає обміну, а в разі його втрати видається нове.

У разі пошкодження міжнародного посвідчення водія разом з документами, зазначеними в цьому пункті, до територіального сервісного центру МВС подається пошкоджене міжнародне посвідчення водія.

 

 

Назад до новин

Інші новини