Заміна посвідчення водія. Як це відбувається 2019 році.

08/08/2019

Заміна посвідчення водія. Як це відбувається 2019 році.

Відповідно до «Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами», заміна водійських прав проводиться в таких випадках:

1. посвідчення непридатне для використання (зіпсовано, не читаються записи);

2. змінені особисті дані власника (прізвище, ім’я та по батькові);

3. відкриття іншої категорії водійських прав;

4. отримання посвідчення нового зразка;

5. права були втрачені або вкрадені.

Відповідно до законодавства України порядок обміну водійського посвідчення не передбачає повторну здачу іспитів. Процедура заміни діючих прав проводиться незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування водія.

 

  1. Що робити, якщо права були зіпсовані?

У випадку непридатності посвідчення водія до використання, в тому числі з причини пошкодження або неможливості прочитати написи, проводиться заміна на нове посвідчення. При отриманні нових водійських прав старе посвідчення вилучається, тому незалежно від зовнішнього вигляду зіпсованого документа його необхідно мати при собі.

Що потрібно для обміну:

• паспорт громадянина України (у разі надання ID-картки без наявних у безконтактному електронному носії відомостей про реєстрацію місця проживання разом надається довідка про реєстрацію місця проживання особи) або документ, що посвідчує особу та підтверджує її громадянство або спеціальний статус (в якому зазначено відомості про реєстрацію місця проживання);

• копія довідки про реєстраційний номер облікової картки платника податків ;

• посвідчення водія;

• медична довідка форми 083/О.

 

  1. Як поміняти водійське посвідчення при зміні особистих даних?

Відповідно до п. 2.26 «Інструкції про порядок приймання іспитів для отримання права керування транспортними засобами та видачі посвідчень водія», обмін водійських прав у зв’язку зі зміною П.І.Б. власника, в т.ч. після заміжжя, проводиться на підставі документа, що підтверджує таку зміну.

Список документів, необхідних для заміни водійського посвідчення після зміни особистих даних (прізвище, ім’я та по батькові):

• Паспорт громадянина України (у разі надання ID-картки без наявних у безконтактному електронному носії відомостей про реєстрацію місця проживання разом надається довідка про реєстрацію місця проживання особи) або документ, що посвідчує особу та підтверджує її громадянство або спеціальний статус (в якому зазначено відомості про реєстрацію місця проживання);

• копія довідки про реєстраційний номер облікової картки платника податків;

• посвідчення водія;

• медична довідка форми 083/О;

• документ, що підтверджує  зміну особистих даних (свідоцтво про зміну ПІБ, або свідоцтво про реєстрацію шлюбу).

 

  1. Як відкрити нову категорію прав?

Кожна категорія надає право на керування певним типом автотранспорту, тому відкриття нової категорії в посвідченні водія — можливість законно водити черговий транспортний засіб. При цьому, старі права вилучаються і замість них видається посвідчення водія із зазначенням всіх нових категорій.

Відповідно до Правил, щоб відкрити іншу категорію необхідно пройти курс навчання з управління відповідним транспортним засобом. При цьому, для видачі посвідчення водія з відкриттям нижчих категорій достатньо довідки з автошколи про проходження 20-годинної підготовки з водіння.

Для отримання прав з новою категорією досить скласти іспит з водіння ТЗ відповідної нижчої категорії. Але це лише за умови, що останні 12 місяців ви їздили за кермом. Якщо факт керування транспортним засобом (за однією з діючих категорій) підтвердити не можливо — доведеться додатково скласти іспит на знання Правил дорожнього руху.

 

  1. Як відновити втрачені або викрадені водійські права?

Перше, що слід зробити при втраті прав — повідомити сервісний центр МВС, а в разі крадіжки посвідчення — управління Нацполіції. Після вашого звернення співробітниками ТСЦ буде проведена перевірка факту видачі вам раніше водійських прав. Якщо ніяких порушень виявлено не буде, протягом п’яти робочих днів буде оформлено і видано нове посвідчення водія.

У разі втрати посвідчення водія за кордоном, видача посвідчення водія здійснюється на загальних підставах.

Для відновлення водійських прав в Україні в 2019 році необхідний наступний набір документів:

• паспорт громадянина України (у разі надання ID-картки без наявних у безконтактному електронному носії відомостей про реєстрацію місця проживання разом надається довідка про реєстрацію місця проживання особи) або документ, що посвідчує особу та підтверджує її громадянство або спеціальний статус (в якому зазначено відомості про реєстрацію місця проживання);

• копія довідки про реєстраційний номер облікової картки платника податків;

• посвідчення водія;

• медична довідка форми 083/О;

• довідка з поліції (в разі крадіжки).

 

Вартість послуг:

• видача посвідчення водія на право керування транспортними засобами після закінчення навчального закладу та складання іспитів — 245,00 гривень;

• обмін посвідчення водія на право керування транспортними засобами на посвідчення у разі відкриття іншої категорії (зі складанням іспитів) — 245,00 гривень;

• обмін посвідчення водія на право керування транспортними засобами на посвідчення у разі відкриття нижчої категорії (зі складанням іспиту) — 232,00 гривень;

• обмін посвідчення водія на право керування транспортними засобами (старе на нове) або у разі знищення — 219,00 гривень;

• видача дублікату посвідчення водія на право керування транспортними засобами у разі викрадення- 219,00 гривень;

• обмін посвідчення водія на право керування транспортними засобами у зв’язку зі зміною особистих даних — 219,00 гривень.

 

Строк надання послуги:

До 5 робочих днів з дня подання необхідних документів

 

Підстава для відмови в наданні послуги:

• подання до суб’єкта надання адміністративної послуги неповного пакета документів;

• встановлення факту, що суб’єкт звернення позбавлений права керування транспортними засобами;

• суб’єкт звернення не склав практичний іспит;

• в результаті перевірки за Єдиним державним реєстром МВС встановлено, що суб’єкт звернення перебуває в розшуку.

 

Ще кілька років тому, при заміні посвідчення водія до основного переліку документів потрібно було долучити свідоцтво про закінчення автошколи (екзаменаційну картку) тепер це не обов’язково, але якщо маєте цей документ – долучіть його до переліку, який подаєте в Сервісний центр, це полегшить роботу спеціалістам. Також, можете взяти із собою Закордонний паспорт – для того, щоб перевірити правильність написання Ваших ім’я та прізвища латиницею.

 

Назад до новин

Інші новини