Як уникнути штрафу за порушення ПДР на місці зупинки

23/07/2013

Інспектор ДАІ не має права штрафувати водія на місці зупинки, якщо останній хоче скористатися допомогою юриста

Як повідомляє прес-служба уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, за останній час було виявлено низку системних проблем в роботі ДАІ, пов'язаних, в тому числі, з необізнаністю громадян про свої права та можливі шляхи їх захисту.


Зокрема, одна з головних проблем стосується протоколів інспекторів ДАІ про накладення на водіїв штрафів за порушення ПДР. У такій ситуації, рішення про вину водія приймається інспектором ДАІ на місці без участі кваліфікованого юриста, який міг би заперечити вину водія транспортного засобу. "В Україні право на правову допомогу гарантоване ст. 59 Конституції України. Згідно частини першої цієї статті, "кожен має право на правову допомогу". У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав", - сказано в повідомленні.

У випадках, коли інспектор ДАІ зупинив автомобіль і збирається винести на місці адміністративне постанову про штраф за порушення водієм ПДР, автолюбителеві необхідно мати на увазі: "Кожна особа, щодо якої складається протокол за адміністративне правопорушення, має право в протоколі (в графі, передбаченої для написання пояснень) письмово зазначити, що при розгляді справи (винесенні постанови) хоче скористатися юридичною допомогою адвоката".

При наявності такого запису в протоколі, співробітник ДАІ не має права приймати рішення (виносити постанову) в адміністративній справі на місці виявлення правопорушення, а зобов'язаний призначити особі час і місце для розгляду справи за участю обраного особою адвоката або іншого фахівця в галузі права.

Іншими словами, пояснили в уповноваженого з прав людини, якщо водій в протоколі про адміністративне правопорушення зробив запис про своє бажання скористатися юридичною допомогою, а працівник ДАІ, проігнорувавши таке бажання, виніс постанову про накладення штрафу на місці зупинки, така постанова підлягає скасуванню. Така постанова про штраф порушує право особи на правову допомогу, гарантовану національним законодавством і міжнародними нормами права.

Назад до новин

Інші новини