В Україні ввели податок на утилізацію автомобілів

15/07/2013

4 липня 2013 року, Верховна Рада України ухвалила два законопроекти про утилізацію транспортних засобів, знятих з експлуатації, та внесення відповідних змін про сплату екологічного податку за їх утилізацію до Податкового кодексу.


Також, виробники авто повинні будуть за свій рахунок забезпечити пункти прийому утилізованих машин в кожній області.

Згідно з прийнятими документами, такий збір сплачують як імпортери, так і виробники автомобілів і автобусів, за винятком тих, які випускають транспортні засоби по циклу "зварювання-забарвлення-збірка".

У той же час від податку звільняються підприємства, які зобов'язуються утилізувати авто після зняття їх з експлуатації, а також машини, які імпортуються для дипломатичних відомств, і відреставровані машини, яким понад 30 років.

Базова ставка податку за утилізацію легкових автомобілів не змінилася в порівнянні з редакцією прийнятого в першому читанні законопроекту і становить 5,5 тис. грн. Разом з тим, на решту транспортних засобів (автобуси, вантажні, вантажопасажирські автомобілі або спецавтомобілі) вона знижена до 11 тис. грн в порівнянні з 38 тис. грн. Крім того, незмінними залишилися коефіцієнти до базових ставок для нових легкових автомобілів: 0,86 - для електромобілів та авто з об'ємом двигуна до 1 тис. куб. см (тобто сума податку складе 4,73 тис. грн), 1,34 - з двигунами від 1 тис. до 2 тис. куб. см (7,34 тис. грн), 2,56 - з двигунами від 2 тис. до 3 тис. куб. см (14,08 тис. грн).

Для легкових автомобілів з об'ємом двигуна від 3 тис. до 3,5 тис. куб. см сума складе 19,1 тис. грн (коефіцієнт 3,47), понад 3,5 тис. куб. см - 30,25 тис. грн (5,5).

Набуття чинності законом планується з 1 вересня 2013 року.

Назад до новин

Інші новини