В Україні більше не видають водійські права з чіпами

15/07/2013

В Україні більше не видають водійські права з чіпами. Про це повідомив начальник ДАІ України Володимир Астапкович. «Так, видача таких посвідчень призупинена», – сказав він. Як пояснили нам у Департаменті ДАІ, після численних звернень громадян, в тому числі і в Кабмін, видача чіпованих посвідчень призупинена спецпостановою уряду на невизначений термін. Головною і єдиною претензією скарг водіїв стала дорожнеча нових «корочок»: за них потрібно було викласти не 198 грн, як за звичайні, а майже 250.


«Видача була припинена в червні після звернень громадян. Ми пішли назустріч. Тобто поновилися постанови, які раніше були скасовані, і документи з чіпами сьогодні не застосовуються. Ми повернулися до старих зразків», – прояснив ситуацію головний інспектор Департаменту ДАІ МВС України В’ячеслав Шмельов. У автоінспекції не виключають, що уряд поверне права з чіпами, але коли – не знають. Коштувати вони, ймовірно, будуть ненабагато дорожче звичайних, а можливо, як припускають даішники, і нарівні з звичними. «Є інформація, що ціна нових бланків збільшуватися не буде, а середньостатистичному водієві все одно, будуть його права з чіпом або без. Є й інша сторона: права з чіпом – це прогресивний підхід, вони зручніші для інспектора, який зможе зчитати інформацію з прав картрідером і побачити відразу всі дані про водія», – пояснив нам Шмельов.
 

Видача нових водійських посвідчень з індивідуальним номером з демографічної держреєстру і за бажанням з чіпом з біометричними даними почалася в кінці травня. Права, отримані раніше, міняти не обов'язково. Заміні підлягають лише права, які були виготовлені на бланках колишнього СРСР - обміняти їх потрібно до кінця поточного року.

Назад до новин

Інші новини