У відпустку з домашнім улюбленцем: правила перевезення тварин в автомобілі.

02/07/2019

У відпустку з домашнім улюбленцем: правила перевезення тварин в автомобілі.

Літо — час автомобільних подорожей. Якщо Ви вирішили взяти з собою домашнього улюбленця, пропонуємо кілька рекомендацій як забезпечити безпеку та знизити рівень стресу тварини під час подорожі.

У ПДР нічого не сказано щодо правил перевезення тварин, вони такі ж, як і для перевезення вантажів: головне – щоб вантаж не створював перешкод водію під час керування транспортним засобом. Перевозити друзів менших можна як в багажному відділенні (що зручно, якщо автомобіль хетчбек), так і в салоні.

Тварини не повинні вільно переміщатися по салону. Найбезпечніший спосіб подорожувати в автомобілі для вашого улюбленця - це надійна переноска, прикріплена до сидіння за допомогою ременя безпеки або іншого надійного засобу. Різні пристосування для фіксації собак або ремені безпеки корисні для запобігання переміщення собаки чи кішки по салону автомобіля та не дозволяють їм відволікати увагу водія, але вони не захистять тварину в разі аварії.

Важливо надійно закріпити переноску в машині, щоб вона не підстрибувала під час руху і не травмувала тварину. Зробіть це, закріпивши ремінь безпеки навколо переноски.

Краще розмістити тварину на задньому сидінні автомобіля. Якщо подушка безпеки спрацює, коли ваш улюбленець знаходиться на передньому пасажирському сидінні (навіть у переносці), вона може його травмувати.

Також, правила транспортування тварин в авто в Україні регулюються Постановою КМУ 1402-2011-пв редакції від 16.11.2011. В постанові щодо перевезення тварин в таксі сказано:

«У разі перевезення домашніх тварин автомобільним транспортом у салоні транспортного засобу допускається перевозити дрібних тварин у кошиках, сумках із суцільним дном, птахів у клітках, собак у намордниках за наявності повідка, за умови, що тварини не забруднюють салон та речі пасажирів і розташовуються на підлозі, а за наявності підстилки - на сидінні (під час перевезення в таксі)».

Якщо плануєте поїздку за кордон, рекомендуємо детально ознайомитися зі всіма актуальними правилами перевезення домашніх тварин та оформити відповідні документи.

Основні вимоги для перевезення тварини через кордон це: ідентифікація тварини, ветеринарний паспорт, щеплення.

Транспортування тварин допускається лише у клітках або спеціальних контейнерах, які щільно закриваються.

Якщо ж Ви плануєте перевезти через кордон екзотичну тварину необхідно отримати дозвіл від Державного комітету України з охорони навколишнього середовища. Перевезення тварин через державний кордон здійснюється з урахуванням вимог, установлених Законом України “Про ветеринарну медицину” та Митним кодексом України.

Врахуйте, що в усі країни ЄС заборонено ввіз тварин, які не досягли віку шести місяців. А деякі з країн мають свої особливості та нюанси в законах щодо перетину кордону тваринами. Наприклад, в Іспанію, Італію, Данію та Швецію заборонений в’їзд з собаками бійцівських порід. Тому, плануючи відвідати конкретну країну, необхідно заздалегідь добре вивчити її правила.

 

Назад до новин

Інші новини