Що таке VIN-код. Для чого він потрібен та як його розшифрувати

28/10/2019

Що таке VIN-код. Для чого він потрібен та як його розшифрувати.

VIN-код - унікальний ідентифікаційний номер транспортного засобу (англ. Vehicle identification number), який у більшості випадків складається з 17 символів. За допомогою VIN-коду можна дізнатися рік випуску, країну виготовлення, виробника, тип двигуна і багато іншої корисної інформації. Код розміщується на тих частинах кузова або шасі, які не можна зняти, або на спеціально виготовлених номерних табличках. Код є обов'язковим елементом маркування та індивідуальний для кожного ТЗ.
Більшість автовиробників використовує VIN-код, структура якого визначається міжнародними стандартами ISO 3779-1983 та ISO 3780, що дозволяє не тільки легко ідентифікувати автомобіль, але і служить захистом від викрадень. Адже VIN-код складається з букв і цифр, комбінацію яких неможливо підробити, оскільки при створенні коду застосовується алгоритм обчислення контрольного числа, за яким можна перевірити машину на викрадення.
Вперше VIN-код почали використовувати в 1977 році канадські і американські автовиробники, в цих країнах дотримуються стандарту і зараз, а от у Європі - не завжди.
Відповідно до стандарту, у VIN-коді дозволено використовувати всі арабські цифри і латинські букви (А В CDF Е G Н J До LN М Р RS Т VWUXYZ), за винятком букв Q, O, I. Ці букви заборонені для використання, оскільки O і Q схожі між собою, а I і O можна сплутати з 0 і 1.
Місця нанесення ідентифікаційного номера виробник зазвичай вказує в технічній документації до транспортного засобу. Способи маркування та місця знаходження коду можуть відрізнятися. Кожна автомобільна фірма має свої особливості та переваги, і все ж в більшості випадків сучасні автомобілі мають ідентифікаційні номери в наступних містах:

  • на лівій верхній частині панелі приладів, внизу лобового скла. Причому розташування номера кузова таке, що побачити VIN-код можна тільки зовні автомобіля;
  • поруч з водійським сидінням в самому низу арки. Номер видно тільки в тому випадку, якщо водійські дверцята відкриті;
  • під кріслом водія. Для того щоб побачити ідентифікаційний номер, необхідно відсунути водійське сидіння і відігнути килимок;
  • під капотом. VIN код вибитий на спеціальній маркувальної таблиці, яка закріплена в зручному для огляду місці за допомогою заклепок або гвинтів;
  • безпосередньо на двигуні.

В склад VIN коду входять 3 обов'язкові частини:

  • WMI (містить 3 символи) - дозволяє дізнатися країну походження та виробника автомобіля.
  • VDS (містить 6 символів) - описова частина, дозволяє визначити модель автомобіля і його головні характеристики: тип двигуна,його серію та модель, а також містить дані про тип кузова.
  • VIS (містить 8 символів) - частина, в якій можна дізнатися рік випуску транспортного засобу, модельний рік та на якому заводі вироблено ТЗ.

 

Назад до новин

Інші новини