Розшифровка позначень на шинах

15/11/2018

Для тих, хто ще не подбав про зимову гуму. Розшифровка позначень на шинах - розбираємося в маркуванні.

Вся інформація про шину міститься на її боковинах. Людині, яка знає, як маркуються шини, не важко зрозуміти, чи підходять вони для її автомобіля чи ні. А от водіям-початківцям розібратися буде важче.
Наприклад, маркування типу 175/70 R13 91Т позначає наступне:
• 175 — ширина профілю (вказують у дюймах або мм);
• 70 — виражається у відсотках, відношення висоти профілю шини до його ширини;
• R — радіальний тип каркасу;
• 13 — посадка діаметра шини в дюймах, відповідає зовнішньому діаметру колеса;
• 91 — максимальне навантаження що допускається на покришку, виражене в цифровому позначенні. Для мікроавтобусів і легких вантажівок покришки виробляють багатошарові, індекс навантаження у них високий, а відрізняються вони символом C або словом REINFORCED, зазначених після діаметра шини.
• T — максимальна швидкість, яку можна розвивати з цією покришкою. На деяких моделях шин індекс T відсутній, а перед буквою R можна знайти позначення Z або V.
Зустрічаються й інші позначення. Деякі з них розглянемо детальніше.
Left і Right — такий напис говорить про те, права чи ліва це шина: малюнок протектора розташований асиметрично. 
Гравіювання M + S (Mud + Snow-від англ. "Сніг + бруд") не завжди є ознакою зимової шини (часто - всесезонної). Тому потрібно дивитися, щоб був вибитий символ "сніжинка". 
Існують шини, які потрібно встановлювати тільки асиметрично. Вони позначаються написами Outside та Inside. Це означає, боковину з написом Outside встановлюють із зовнішнього боку, відповідно Inside - всередину.
Всесезонні шини використовують протягом всього року і маркують таким чином — All Season.
Якщо на шині вказано слово Tubeless або індекс (TL) - це говорить про те, що конструкція шини безкамерна. Гума, яка використовується лише з камерою, позначається так: Tube Type (TT).
Якщо на покришці вказано наступне: temperature A, B, C — це позначення говорить про термостійкості шини при їзді на великій швидкості. Кращий показник, звичайно ж, — A, середній — B і C — найнижчий показник.
Здатність шини до гальмування на вологій автодорозі позначається словом traction і, так само як і в попередньому показнику, має три рівні — A, B, C.

Назад до новин

Інші новини