Повторюємо ПДР. Правила буксирування.

23/12/2019

Повторюємо ПДР. Правила буксирування.

Коли буксирування заборонене:

✅якщо маса того транспортного засобу з несправною гальмовою системою, якого братимуть на буксир, перевищує половину фактичної маси того транспортного засобу, що братиме на буксир;

✅на гнучкому зчепленні під час ожеледиці;

✅якщо загальна довжина зчеплених транспортних засобів перевищує 22 м (маршрутних транспортних засобів — 30 м);

✅мотоциклами без бокового причепа, а також таких мотоциклів, мопедів чи велосипедів;

✅більше одного транспортного засобу або транспортним засобом з причепом;

✅автобусами.

Буксирування транспортних засобів здійснюється:

✅із застосуванням жорсткого або гнучкого зчеплення;

✅із частковим навантаженням буксированого транспортного засобу на платформу або на спеціальне опорне пристосування.

Жорстке зчеплення повинно забезпечувати відстань між ТЗ не більш як 4 м, гнучке — в межах 4 — 6 м. Гнучке зчеплення через кожний метр позначається сигнальними щитками або прапорцями згідно з вимогами пункту 30.5 цих Правил (за винятком використання гнучкого зчеплення з покриттям із світлоповертального матеріалу).

У разі буксирування механічного ТЗ на гнучкому зчепленні в буксированому транспортному засобі повинні діяти і бути справними робоча гальмова система і рульове керування, а на жорсткому зчепленні — рульове керування.

Буксирування механічного ТЗ на жорсткому або гнучкому зчепленні повинно здійснюватися лише за умови, що за кермом буксированого ТЗ перебуває водій (крім випадків, коли конструкція жорсткого зчеплення забезпечує буксированому транспортному засобу повторення траєкторії руху транспортного засобу, що буксирує, незалежно від величини поворотів).

Буксирування немеханічного ТЗ здійснюється лише на жорсткому зчепленні за умови, що його конструкція забезпечує буксируваному ТЗ повторення траєкторії руху транспортного засобу, що буксирує, незалежно від величини поворотів.

Перед початком буксирування водії механічних транспортних засобів повинні узгодити порядок подачі сигналів, зокрема для зупинки ТЗ.

Під час буксирування на жорсткому або гнучкому зчепленні забороняється перевозити пасажирів у буксированому ТЗ (крім легкового автомобіля) та кузові вантажного автомобіля, що буксирує, а в разі буксирування способом часткового навантаження цього засобу на платформу або спеціальне опорне пристосування — в усіх ТЗ (крім кабіни транспортного засобу, що буксирує).

Назад до новин

Інші новини