Коли справа стосується безпеки найдорожчих, йти на компроміс не можна.

05/06/2023

Коли справа стосується безпеки найдорожчих, йти на компроміс не можна.

Вчимо дітей правильно переходити дорогу:

→ Перед пішохідним переходом зупиніться, або сповільніть рух, огляньте проїжджу частину. Коментуйте свої рухи: поворот голови для огляду вулиці, зупинку для огляду дороги тощо.

→ Часто наголошуйте та показуйте на свому прикладі, що дорогу можна переходити лише по пішохідних переходах, а у разі їх відсутності — на перехрестях по лініях тротуарів та узбіч. У іншому разі дитина звикне переходити у невстановлених місцях.

→ Поясніть, що навіть якщо ви на пішоходному переході і вам зелене світло - добре мати зоровий контакт з водієм: так ви переконаєтеся на 100%, що він вас бачить і пригальмував саме для того, аби вас пропустити.

→ Згідно з пунктом 4.4 ПДР, у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні використовувати світлоповертальні елементи (стрічку, наклейку, жилет) або бути в одязі, який має світлоповертальні елементи.

→ Заборонено допускати самостійний, без нагляду дорослих, вихід дітей дошкільного віку на проїзну частину.

→ Починайте рух тільки на зелений сигнал світлофора: дитина повинна звикнути, що на червоний і жовтий сигнали не переходять, навіть якщо немає транспорту.

→ Виходячи на проїжджу частину, припиняйте розмови, дитина повинна звикнути, що переходити дорогу слід уважно.

→ Не поспішайте і не біжіть, переходьте дорогу завжди розміреним кроком.

→ Не переходьте дорогу навскіс, підкреслюйте і показуйте дитині щоразу, що йдете суворо поперек вулиці.

→ Не виходьте на проїжджу частину з-за транспортного засобу або кущів, не оглянувши попередньо вулицю, привчайте дитину робити так само.

→ Не поспішайте перейти дорогу, якщо на іншому боці ви побачили друзів, родичів, знайомих, потрібний автобус або тролейбус. Поясніть дитині, що поспіх на дорозі – це небезпечно!

→ Переходячи вулицю, навіть якщо нею рідко проїжджає транспорт, слід попередньо подивитись навколо. Поясніть дитині, що автомобілі можуть несподівано виїхати з провулка, з двору будинку.

→ При переході проїжджої частини по нерегульованому переходу в групі людей дитина повинна уважно стежити за рухом транспорту, інакше вона може звикнути при переході слідувати за супутниками, копіюючи їх поведінку, не спостерігаючи за рухом транспорту.

→ Не стійте з дитиною на краю тротуару, адже при русі транспортний засіб може вас зачепити.

→ Змалечку залучайте дитину до спостереження за ситуацією на дорозі:

✓ поясніть дитині, що жоден транспортний засіб не може зупинитися миттєво. Зверніть увагу, як автомобіль гальмує біля пішохідного переходу і як він рухається за інерцією;

✓ найменших дітей вчіть розрізняти транспортні засоби на дорозі;

✓ зверніть увагу дитини на автомобіль, що готується до повороту: розкажіть про сигнали які повідомляють, що він повертатиме.

Памʼятайте, найлегше вчити на власному прикладі!

————————————

Школа водійської майстерності «Rega»

вул. Стрийська,199 (територія стадіону "Арена Львів")

тел. 098-444-12-40, (032)290-26-06

 

Назад до новин

Інші новини